Misijní kaleidoskop č. 39 – červenec 2024

           ČÍSLO 39 / červenec 2024

Tento měsíc vzpomínáme na všechny nemocné. V kaleidoskopu se podíváme blíže na téma svátosti nemocných a také na situaci na tichomořském soustroví Fidji.

Je někdo z vás nemocný? Ať si zavolá představené církevní obce a ti ať se nad ním modlí a mažou ho olejem ve jménu Páně; modlitba spojená s vírou zachrání nemocného, Pán ho pozdvihne, a jestliže se dopustil hříchů, bude mu odpuštěno. (Jak 5,14-15)


Svátost nemocných

Svátost nemocných je velkou pomocí při nemoci nebo při vážných zdravotních problémech. Nemocného posiluje v jeho nemoci, přináší útěchu a pokoj do srdce, jeho utrpení ho spojuje hlubokým poutem s Kristem. U mnohých tato svátost vede i k tělesnému uzdravení. Umírá-li někdo, tato svátost mu dává sílu ke všem fyzickým i duševním zápasům na jeho poslední cestě.

Hlavní část obřadu tvoří modlitba spojená s pomazáním čela a rukou nemocného posvátným olejem. V křesťanské liturgii se používají olivové oleje, speciálně požehnané a užívané k pomazání osob nebo k posvěcení chrámu či chrámových předmětů.

Uzdravuje ty, kdo jsou zkrušeni v srdci, jejich rány obvazuje. (Žalm 147:3)



Obrázek s citátem ke sdílení


Výzva

Pomodli se v kostele za nemocné, ať už za konkrétní lidi, které znáš, tak i za všechny, na které nikdo v modlitbě nepamatuje a kteří potřebují duchovní podporu. 


Celý červnový zpravodaj je ke stažení zde:24 červenec Kaleidoskop Cz Fin