Misijní zpravodaj ze světa Cagliero 11 – srpen 2024
Cagliero 11, Svět misií

č. 188 / srpen 2024

V srpnovém vydání Cagliera11 poodkryjeme téma udržitelnosti lidské společnosti a dozvíme se více o nutnosti dodržování křesťanských, etických a morálních hodnot v politické sféře, jakožto prostředku systémové a udržitelné sociální změny ve společnosti.

Političní lídři to sami nezvládnou

Když se díváme na naše politické vůdce, toužíme po typu vedení, která skutečně slouží lidem. Potřebujeme vůdce, kteří upřednostňují integrální lidský rozvoj a obecné dobro, a to zejména pro ty, kteří zůstali pozadu, jako jsou nezaměstnaní a nejchudší. Ale lídři to sami nezvládnou, svou roli musíme sehrát i my, občané! Abychom zajistili, že naši vůdci zůstanou věrní svým slibům, musíme být ostražití a volat je k odpovědnosti. Kvalita našich vůdců odráží kvalitu našich občanů; pouhé hlasování nestačí. Buďme dobří a kvalitní občané!!
My salesiáni jsme vychovatelé. Nestačí, že naši studenti jsou úspěšní pro sebe, pro své rodiny a zaměstnavatele. Naše studenty musíme vést také k tomu, aby byli odpovědnými a politicky uvědomělými občany. Vychovejme z našich studentů kvalitní lídry!
Modleme se za vůdce, kteří nás povedou moudrostí a soucitem.

P. Mathew Thomas SDB, zástupce salesiánů Dona Boska při OSN


K zamyšlení z misijní sekce

  Jak můžeme podporovat udržitelný rozvoj lidské společnosti?
▀  Co vím o DBN?*


Salesiáni na Filipínách

Dr. Arwin A. Serrano je národním koordinátorem farní pastorační rady pro odpovědné hlasování (PPCRV) a více než čtyři desetiletí se angažuje v politice a volbách (od roku 1983). Je také salesiánským spolupracovníkem a aktivním laickým vedoucím v salesiánské farnosti (farnost San Ildefonso ) v Makati City na Filipínách (od roku 1987). Salesiáni působí na Filipínách od roku 1950 a jsou zde největšími poskytovateli pomoci. V této zemi žije obrovské množství znevýhodněných dětí. Nejen jim, ale i obětem živelných a humanitárních katastrof věnují zdejší salesiáni svoje zdroje, úsilí a péči.

Dr. Arwina jsme se zeptali, jaký by podle něj měl být vztah člena salesiánské rodiny k politice…
„Jako členové salesiánské rodiny bychom také měli mít na paměti politické prostředí našich příslušných zemí a to, jaký druh vedení nabízejí a zda jsou volitelní, když se ucházejí o volené úřady, a uvědomovat si, že politika je důležitou součástí našeho pokroku a vývoj jako národa a lidu.“
… a co můžeme my SDB udělat, abychom z mladých lidí vychovali dobré politické vůdce?
„Klademe tak velký důraz na to, abychom mladým lidem vštěpovali láskyplnou laskavost a vstřícnost, abychom, když se pustí do politiky, měli větší šanci vychovat z nich dobré politické vůdce. Připomínáme, že veřejná funkce je veřejná důvěra.“

„Dnešní mládež jsou dospělí zítřka. Budoucnost patří jim. Zajistěme, aby měli nástroje, podporu a příležitost k tomu, aby budoucnost byla jasnější.“
Nelson Mandela


  • Don Bosco Network (DBN) je federací mezinárodních nevládních organizací, jejichž vize, poslání a aktivity jsou hluboce inspirovány hodnotami a principy evangelia, učením katolické církve a charismatem sv. Jana Boska. Členské nevládní organizace DBN se tedy zabývají pomoci chudým, marginalizovaným, bezbranným a zranitelným dětem, mládeži a dospělým, aby jim umožnily pracovat pro svůj integrální rozvoj a blaho naší společnosti.

Celý srpnový zpravodaj CG11 v angličtině si můžete stáhnout zde: 2024.08 Cg11 En