Misijní kaleidoskop č. 41 – září 2024

           ČÍSLO 41 / září 2024

Na mnoho obyvatel Země dopadají důsledky klimatických změn. Některé zatím omezují minimálně, jiní však kvůli nim přicházejí o majetek, zdraví, či dokonce o život.

Bůh viděl všechno, co učinil, a hle, bylo to velmi dobré! Tak bylo dokončeno nebe a země s veškerou jejich rozmanitostí.
(Gen 1,31a-2,1))


Z encykliky Laudato si

Ničení lidského prostředí je velmi závažné nejenom kvůli tomu, že Bůh svěřil svět člověku, ale hlavně proto, že samotný lidský život je dar, který má být chráněn před různými formami hanobení. Každá snaha o léčení a vylepšení světa vyžaduje hlubokou změnu „způsobu života, modelů výroby a spotřeby a zkostnatělých mocenských struktur, jež dnes ovládají společnost. Slova z devět let staré encykliky papeže Františka, jsou čím dál tím víc aktuální.

Klimatické změny

„Klimatické změny jsou globálním problémem s vážnými dopady na životní prostředí, dále s dopady společenskými, ekonomickými, distributivními a politickými, a představují jednu z hlavních současných výzev lidstva.“ (25) „Klima je společné dobro, patří všem a je pro všechny“ (23), avšak jeho změny dopadají nejhůře na chudé, zatímco se zdá, že mnozí z těch, kdo „drží v rukou více přírodních zdrojů a ekonomické či politické moci, se zaměřují především na maskování problémů nebo zakrývání jejich symptomů“ (26).

Otázka vody

Přístup k pitné a bezpečné vodě je podle papeže základním a všeobecným lidským právem, neboť určuje, zda člověk přežije či nikoliv, a podmiňuje proto požívání ostatních lidských práv. Odpírat chudým přístup k vodě znamená upírat jim „právo na život, jež je zakotveno v jejich nezcizitelné důstojnosti.“ (30)

Ochrana biodiverzity

„Každý rok mizí tisíce rostlinných a živočišných druhů, které tak nikdy nepoznáme, které naše děti neuvidí a které se navždy ztratí“ (33). Tyto druhy nejsou jen eventuálními „zdroji“, kterých bychom mohli využít, neboť mají hodnotu sami o sobě. Pokud se člověk dává do služeb financí a konzumismu, „způsobuje, že se země, na které žijeme, stává méně bohatou a krásnou, stále omezenější a šedší“ (34).

Ekologický dluh

V rámci mezinárodních vztahů hovoří encyklika o „skutečném ekologickém dluhu“, především Severu vůči Jihu. (51) Papež je také hluboce zasažen „slabostí reakcí“ tváří v tvář dramatům tolika lidí a národů. I když existují pozitivní příklady, papež kritizuje „jisté znecitlivění a bezmyšlenkovitou nezodpovědnost“. Podle něj chybí adekvátní kultura a ochota změnit životní styl, produkci a konzum (53-59).

 

Encyklika Laudato si ke stažení: Encyklika Laudato Si Cz



Obrázek s citátem ke sdílení


Výzva

Víte, že existují země, kde počasí určuje, zda se lidé dožijí nového roku? Přečti si tento článek a modli se za země a jejich obyvatele, které každoročně čelí přírodním katastrofám způsobených zejména dlouhodobými klimatickými změnami.


Celý zářijový zpravodaj je ke stažení zde: 24 Září Kaleidoskop Cz