Misijní kaleidoskop č. 42 – říjen 2024

           ČÍSLO 42 / říjen 2024

Jednota v rozmanitosti je klíčem k tomu, aby církev zůstala věrná svému poslání – být světlem světa a solí země. Přijímáním a podporováním rozmanitosti, se stáváme se živými svědky toho, že Boží láska překračuje všechny hranice a všechny nás navzájem spojuje.

Jako je v jednom těle mnoho údů a nemají všechny stejný úkol, tak i my, ač je nás mnoho, jsme jedno tělo v Kristu a jeden druhému sloužíme jako jednotlivé údy.
(Řím 12,4)


Rozmanitostí k jednotě

Rozmanitost nám připomíná, že jsme součástí většího celku, kde má každý své místo a své dary, kterými může přispět ke společnému dobru. To nás vede k větší otevřenosti a toleranci vůči druhým, učí nás respektovat a oslavovat rozdíly mezi lidmi, ať už jde o kulturu, tradice nebo způsoby vyjadřování víry.
Prožívat svou víru různými způsoby a přesto zůstat v jednotě s církví nám pomáhá růst v lásce k Bohu i bližním. Prožívání rozmanitosti v jednotě nás také vede k obohacení našeho duchovní života, protože nám umožňuje učit se z různých zkušeností skrze jiné tradice a kultury a naše s pojení s Bohem se tak prohlubuje.

„Myslím, že je to opravdu nejkrásnější zkušenost, kterou prožíváme: být součástí putujícího lidu, putovat v dějinách spolu s Pánem dějin, který jde spolu s námi!
Neputujeme sami, nejsme odloučeni, ale jsme součástí jediného Kristova stádce, které putuje společně.
Papež František, pastorační návštěva v Assisi 4. 10. 2013



Obrázek s citátem ke sdílení


Výzva

Zkus otevřít své srdce, popovídat si, případně spolupracovat s lidmi, vůči kterým máš předsudky.


Celý říjnový zpravodaj je ke stažení zde: 24 říjen Kaleidoskop Cz Fin